دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • پژوهش و آموزش
  • ُسیستم نوبت دهی
  • راهنمای مراجعین
  • درباره مرکز
  • کارکنان


نوبت دهی حضوری
نوبت دهی تلفنی
نوبت دهی اینترنتی
راهنمای استفاده از سیستم نوبت دهی
 

چاقی و تغذیه سالم

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۳/۱۱ | 

"چاقی تهدید سلامت امروز و فردا"
چاقی: وضیعت پزشکی است که بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شده باشد. انباشت بیش از حد بافت چربی می‌تواند باعث پسرفت شاخص‌های سلامتی، از جمله کاهش میانگین طول عمر و/یا کاهش کیفیت زندگی گردد.
بیماری چاقی احتمال ابتلا به بیماری‌های گوناگون، به خصوص بیماری‌های قلبی، دیابت نوع دوم، آپنه مسدود کننده خواب، انواع مشخصی از سرطان، آرتروز استخوان و آسم را افزایش می‌دهد
بیماری چاقی بیشتر به وسیله ترکیب بیش از اندازه انرژی غذایی ورودی، تحرکات بدنی کم، و استعداد ژنتیکی، ایجاد می‌شود. هرچند اندک مواردی در ابتدا به وسیله ژن، اختلالات غده درون‌ریز، داروها یا امراض روانی ایجاد می‌شوند.
رژیم غذایی و تمرینات ورزشی راه حل‌های اصلی بیماری چاقی می‌باشند. کیفیت رژیم غذایی را می‌توان با کاهش مصرف غذاهای پرانرژی، مانند غذاهای پرچرب و شیرین، و همچنین استفاده بیشتر از غذاهای گیاهی رژیمی، افزایش داد. داروهای ضد چاقی ممکن است جهت کاهش اشتها یا جلوگیری از جذب چربی، در کنار یک رژیم غذایی مناسب استفاده شوند. اگر رژیم غذایی، ورزش و دارو مؤثر نباشند،
 
                                                       

 
Image result for ‫شعار در مورد غذای سالم‬‎
 
 
 
 
 
 
تغذیه سالم: تغذیه مناسب یکی از عوامل مهم برای سلامتی است. شما با انجام تغییرات ساده در عادات غذایی، به طور چشمگیری می‌توانید سلامت خود و خانواده تان را بهبود بخشید
هرم غذایی در کشور ما از شناخته شده‌ترین اشکال آموزشی یک برنامه تغذیه ای سالم است. در این هرم گروه نان وغلات در پایین ترین قسمت قرار دارد و بیشترین سهم را در رژیم غذایی روزانه به خود اختصاص داده است. در حالی که در قسمت بالای هرم، گروه متفرقه که شامل قندهای ساده و چربی ها هستند، قرار دارد که سهم بسیار کوچکی را اشغال کرده اند و در بدنه هرم بسته به نیاز، سایر گروه های غذایی جای گرفته اند.
ابتدا گروه نان و غلات که از انواع نان، برنج، ماکارونی، گندم و جو تشکیل شده است.
توصیه می‌شود افراد بزرگسال روزانه حداقل
۶ واحد از مواد غذایی این گروه‌را مصرف کنند.
گروه بعدی میوه ها و سبزی ها هستند، از آنجایی که این گروه علاوه بر اینکه مهم ترین منبع انواع ویتامین، املاح است حاوی فیبر موردنیاز بدن هستندکه از اضافه وزن و چاقی پیشگیری می کند بنابراین  توصیه می‌شود روزانه ۳تا۵ واحدسبزی و ۲تا۴ واحد از انواع میوه ها مصرف شود.
گروه بعدی شامل شیر، ماست و پنیر می شود. با مصرف این مواد غذایی بخش مهمی از نیاز بدن ما به مواد مغذی مهمی نظیر پروتئین، کلسیم، فسفر و بعضی از انواع ویتامین های گروه B تامین می شود. توصیه می‌کنیم که افراد بزرگسال روزانه ۲ تا ۴ واحد از مواد غذایی این گروه مصرف کنند.
گروه گوشت و تخم مرغ شامل گوشت های قرمز (گوسفند و گوساله)، گوشت های سفید (مرغ، ماهی و پرندگان) و تخم مرغ است. با مصرف مواد غذایی این گروه بخش مهمی از نیــاز بــدن به مواد مغذی نظیر پروتئین، آهن و روی تامین می‌شود. برای افراد بزرگسال و سالم مصرف روزانه ۲ واحد یا بیشتر از این گروه توصیه می‌شود. و اما آخرین گروه، شامل انواع مواد قندی و چربی هاست. توصیه می شود افراد بزرگسال در برنامه غذایی روزانه از این گروه کمتر مصرف کنند.
Image result for pyramid food هریک از این گروه ها با ارزشند و در کنارهم موجب حفظ و ارتقای سلا‌مت می شوند.


Related image                      

u اولین پیامد : قند و شکر و چاقی :                                                                                                                         
- مصرف زیاد قند و شکر و مواد شیرین با افزایش دریافت کالری دریافتی موجب اضافه وزن و چاقی می شود.                                                                    
- برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی باید کل قند و شکر مصرفی در برنامه غذایی روزانه کمتر از 6 قاشق چایخوری باشد ( این
 مقدار شامل قند پنهان در مواد خوراکی مثل عسل ، مربا ، بستنی ، نوشابه ، آبمیوه ، شیرینی و شکلات هم می شود.
اگر هرروز یک قوطی نوشابه 300 میلی لیتری به مدت 1 سال مصرف شود منجر به افزایش وزن حدود 7 کیلوگرم در سال می شود.                                   
v دومین پیامد  :  قند و شکر و سلامت قلب :
-مصرف بیش از حد قند و شکر و به طور کلی مواد قندی و شیرینی باعث افزایش فشار خون و اضافه وزن می شود که هر دو از
عوامل ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی هستند. در نتیجه کمتر از 10 % کل ( انرژی دریافتی ) روزانه باید از قندهای ساده ( قند و
شکر) تامین شود.
برای دستیابی به این نکته ، زنان در روز نباید بیش از 100 کالری ( 6 قاشق چایخوری ) و مردان نباید بیش از 150 کالری ( 9
قاشق چایخوری ) شکر مصرف نمایند..
w سومین پیامد  : قند و شکر و سرطان  :
-مصرف زیاد قند و شکر و مواد شیرین خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
-مطالعات انجام شده نشان می دهد خطر ابتلا افراد دیابتی به سرطان پانکراس و کولون نسبت به سایر افراد 2 برابر است و همچنین
مصرف زیاد قند و شکر و بالا بودن قند خون از طریق تاثیر بر توده بافت سینه شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.
x چهارمین پیامد : قند و شکر و دیابت  :
یکی از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت ، مصرف زیاد قند ، شکر و مواد شیرین است.
-برای پیشگیری از دیابت ، سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند قند و شکر مصرفی روزانه حداکثر 5 درصد انرژی مورد نیاز
 روزانه را تامین کند یعنی کمتر از 6 قاشق چایخوری یا 25 گرم روزانه.
y پنجمین پیامد :  قند و شکر و و پوسیدگی دندان :                                                                                         
- یکی از مهمترین عوامل ایجاد پوسیدگی دندان مصرف بی رویه قند و شکر و مواد شیرین است.
- برای جلوگیری از پوسیدگی دندان تا آن جا که ممکن است مصرف مواد قندی و شیرین را کاهش دهید.
               


دفعات مشاهده: 1870 بار   |   دفعات چاپ: 234 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر