پدر و مادر گرامی قدم نورسیده مبارک:
تمام نوزادان نیاز به مراقبت دارند ولی نوزاد شما نیاز به مراقبت بیشتر دارد.
والدین در طی بارداری چشم به راه تولد نوزادی سالم و رسیده و در زمان مقرر هستند. تولد یک نوزاد نارس، کموزن یا بیمار برای بسیاری از خانوادهها مشکلات مختلفی را بوجود میاورد. به علاوه نوزادان نارس که باید زمان باقیمانده را درمحیط امن و ویژه رحم مادر سپری میکردند وارد دنیای پر تنش میشوند.
در سالهای اخیر علاوه بر بهرهگرفتن از تجهیزات و تکنولوژی روز به روز به ابعاد تکاملی نوزادان و نقش خانوادهها در بهبودی نوزادان نارس و بیمار بیشتر توجه میشود.
زمانی که نوزاد نارس به دنیا میاید اغلب برقراری ارتباط بین والدین و نوزاد به تاخیر میافتد و این امر برای والدین نگرانکننده است.
لزوم حضور نوزاد در بخش NICU مانع بزرگی برای برقراری زودرس ارتباط بین والدین و نوزاد است. اما امروزه با انجام روش مراقبت اغوشی در بخش NICU این نگرانیها به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
لمس نوزادان و برقراری ارتباط چشمی شما با او منجر به ایجاد سریعتر رابطه محبتامیز میشود و از این رو شما می- توانید این وضعیت را به فرصتی مناسب برای کشف خصوصیات رفتاری نوزادتان مبدل سازید.
مراقبت آغوشی چیست؟
نوعی روش مراقبت اسان، علمی و عاطفی در مراقبت از نوزادان بهویژه نوزادان نارس است که طی ان نوزاد در تماس پوست با پوست و مداوم در اغوش پدر یا مادر نگهداری می- شود و در حقیقت موثرترین کاری است که شما میتوانید برای ارتقای سلامتی، تکامل مغزی، روانی و رشد نوزادتان انجام بدهید.
مراقبت آغوشی مادرانه (کانگوروئی)چه فایدهای برای نوزاد شما دارد؟
*امکان بقای بیشتر و کاهش مرگ و میر نوزادنارس
*تنظیم دمای بدن نوزاد
*بهبود رشد و وزنگیری بیشتر
*تأثیر مثبت بر حواس پنجگانه کودک
*بهبود وضعیت تنفسی، کاهش استفراغ و عفونت
*افزایش طول خواب
*بهبود روند شیردهی و افزایش شیر مادر
*ایجاد کودکانی ارامتر با شخصیت متعادلتر
مراقبت آغوشی مادرانه (کانگوروئی) چه فایدهای برای شما دارد؟
*احساس اطمینان و رضایت از توانائی در مراقبت از فرزند خود.
* توانمندشدن شما برای مراقبت از نوزاد نارس در بیمارستان و منزل.
*داشتن نقش فعال در بهبودی نوزاد و افزایش اعتماد به نفس شما.
*شیردهی بهتر و موفقتر.
*برقراری پیوند عاطفی زودتر با نوزاد.
چه اقداماتی باید قبل از مراقبت آغوشی صورت بگیرد؟
*ابتدا باید مکانی راحت برای مادر فراهم بشود.
*مادر باید از ارامش و سلامت روانی برخوردار باشد.
*دمای اتاق بین 21-24 درجه سانتیگراد باشد.
*لباس مادر راحت و مناسب باشد.
*صندلی و زیر پائی فراهم باشد.
*مادرخوب غذاخورده باشد
*امادگی شخصی مثل تخلیه مثانه را انجام دهد.
*به حریم خصوصی مادر توجه بشود.
مراقبت آغوشی چگونه انجام میشود؟
*مادر در هنگام مراقبت اغوشی بلوز و سینهبند خود را دراورده و لباس مخصوص به تن میکند.
*تمام لباسهای نوزاد خارج میشود اما بهتر است کلاه و جوراب بر تن نوزاد بماند.
*مادر نوزاد را برداشته و با احتیاط روی صندلی بشیند و نوزاد را درحالیکه یک دست در پشت گردن و شانه قرار دارد نگه دارد.
*فک تحتانی نوزاد را به ارامی با انگشت شصت نگه دارد تا از سرخوردن نوزاد و بسته شدن راه تنفسش جلوگیری شود. دست دیگر را زیر باسن قرار داده و نوزاد را وسط پستانهای خود و به صورت عمودی قرار دارد.
*مادر نوزاد را روی سینه قرار میدهد بهطوری که قفسهسینه و سر نوزاد روی سینه مادر قرار گیرد و سطح شکمی او در تماس با سطح شکمی مادرباشد. باشد.سر به یک طرف میشود تا نوزاد به راحتی نفس بکشد. صاف بودن گردن نوزاد باعث بازماندن راه هوائی میشود و امکان تماس چشمی نوزاد با مادر را فراهم میکند. سعی شود از خم شدن و افتادن سر به جلو خودداری بشود. رانها بهتر است خم، دور از بدن و شکلی مانند پاهای غورباقه به خود بگیرد.
*قبل از شروع مراقبت میزان نور محیط ارزیابی شود و اگر لامپ پرنوری در نزدیکی وجود دارد حذف گردد. نور زیاد باعث اختلال در تکامل بینائی و سیستم عصبی نوزادان نارس میشود. همچنین سروصدای بلند برای نوزادان نارس ازاردهنده است.
*روی نوزاد با یک پتو یا ملحفه پوشانده شود تا گرم بماند و بهتر است که مادر در تمام زمان مراقبت پستان را در دهان نوزاد قرار دهد حتی اگر نوزاد فقط چند لحظه پستان را بمکد.
*در طی مراقبت اغوشی مادر میتواند سطح پشتی بدن نوزاد را ماساژ دهد. با توجه به اینکه قسمت شکمی بدن نوزاد در تماس با پوست مادر است این امر میتواند جایگزین مناسبی برای ماساژ نوزاد باشد. ماساژ نوزاد نارس باید به صورت نوازش و لمس پوستی بسیار ملایم باشد در غیر اینصورت برای نوزاد استرس اور است.
مراقبت آغوشی در چه مدت زمانی باید انجام بشود؟
اولین مراقبت30-60دقیقه ویکباردرروزوبتدریج1 الی 3 ساعت و حداقل 3 بار در روز افزایش مییابد.
نوزاد در حین مراقبت باید دور از تغییرات شدید یا ناگهانی جریان هوا قرار بگیرد.
چه زمانی این مراقبت خاتمه مییابد؟
زمان رسیدن نوزاد به وزن 2500 گرم یا بیشتر یا زمانی که نوزاد در حین مراقبت زیاد تکان میخورد و بیقراری میکند و تلاش میکند که اندامهای خود را از این حالت خارج نماید زمان اختتام این مراقبت است.
منبع:
بسته خدمتی مراقبت اغوشی مادر و نوزاد
وزارت بهداشت و درمان