تاثير واکسيناسيون مادران باردار بر ايمنسازي نوزادان/ مادران با چه شرايطي واکسن کرونا بزنند؟


به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمي پزشکي باشگاه خبرنگاران جوان، مادران باردار جزو گروه هاي پرخطر در زمان پاندمي کرونا هستند زيرا ريسک ابتلايشان به دليل حضور جنين و فيزيولوژي خاص بدنشان، بيشتر از ساير افراد است. طبق آمار به دليل حساسيت هاي اين گروه سني، ابتلا و بستري به ويژه بستري در آي سي يوها در يک سال اخير روند افزايشي داشته است. با توجه به نگراني هايي مبني بر ابتلاي جنين يا نوزاد، بايد مراقبت هايي که از اين گروه صورت ميگيرد، جدي و کامل باشد.
در حال حاضر و با توجه به تسريع واکسيناسيون و افزايش آمار تزريق واکسن در مادران باردار، يکي از اصلي ترين راه هاي حفظ سلامت اين گروه آسيب پذير، واکسيناسيون است زيرا به گفته متخصصان، هم خود مادر و هم جنين از ايمني برخودار مي شوند و در نتيجه در مواجهه با ويروس، محافظت خواهند شد.
واکسنهاي با فناوري mRNA براي خانمهاي باردار بي خطر است
احمدي متخصص زنان و زايمان، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: همه واکسنهايي که در جهان وجود دارند مجوز اضطراري تزريق دارند و اين يعني اطلاعات ما در مورد عوارض احتمالي واکسن قطعي و صد در صد نيست. اما بايد به اين نکته توجه داشت که تا کنون عارضه خاصي از تزريق واکسن گزارش نشده است.
او ادامه داد: خانمهاي باردار جزو افرادي که وارد مطالعات واکسيناسيون در کشورهاي خارجي شدند و افرادي که در کارآزمايي فاز سوم واکسيناسيون قرار گرفتند، نبودند. با توجه به اين شرايط گزارشاتي در مورد عوارض احتمالي واکسيناسيون خانمهاي باردار وجود نداشت، اما از آغاز روند واکسيناسيون، انجمنهاي تخصصي و معتبر دنيا تاييد کردند که واکسنهايي که بر پايه فناوري mRNA هستند، براي خانمهاي باردار بي خطر است .
احمدي افزود: پس از آن ساير واکسنها مثل واکسنهايي که از ويروسهاي ضعيف شده در آن استفاده شده بود براي تزريق تاييد و مشخص شد. با توجه به اينکه درصد ابتلاي خانمهاي باردار نسبت به ساير افراد بيشتر نيست، اما اگر خانم بارداري مبتلا به کرونا شود، احتمال اينکه وارد مرحله شديد و حاد بيماري شود و بميرد نسبت به افراد عادي بيشتر است، زيرا بارداري شرايطي است که وضعيت فيزيولوژيک را در بدن تغيير ميدهد و فرد را در دسته افراد پرخطر قرار ميدهد.
اين متخصص زنان بيان کرد: مواردي هم بوده که مادر بارداري به کرونا مبتلا شده و به دليل حاد بودن شرايط ناچار به زايمان زودرس شده يا حتي در موارد معدودي به دليل شدت کرونا در مادر، جنين از دست رفته است؛ همه اينها متخصصان را به اين نتيجه رساند که عوارض جزئي واکسيناسيون در برابر عوارض شديد ابتلا به کرونا بسيار ناچيز است و خانمهاي باردار حتما بايد واکسن را دريافت کنند.
احمدي در مورد نگراني مادران باردار براي ابتلا به کرونا پس از واکسيناسيون گفت: واکسنهايي که بر پايه ويروس ضعيف شده هستند، هيچ مشکلي براي مادران به وجود نميآورند، زيرا با وارد کردن ويروس ضعيف شده بدن را گول ميزنيم که آنتيبادي توليد کند و در نتيجه فرد در برابر ابتلا به ويروس واقعي محافظت ميشود.
ابتداي سه ماهگي بهترين زمان تزريق واکسن مادران باردار
او گفت: بهترين زمان براي تزريق واکسن در خانمهاي باردار بعد از ورود به ?? هفتگي است زيرا شکلگيري ارگانهاي حياتي جنين در ?? هفته اول شکل ميگيرد در نتيجه بعد از ?? هفته و يا همان سه ماهگي، خانمها مجوز تزريق واکسن را دارند.
اين متخصص زنان تصريح کرد: طبق شيوه نامهها تجويز واکسن براي گروههاي پرخطر مثل مادران باردار بالاي ?? سال، خانمهايي که اضافه وزن دارند، مادراني که دوقلو يا چندقلو باردار هستند، خانمهايي که با IVF باردار شدند و خانمهايي که بيماري زمينهاي مثل فشار خون مزمن و ديابت بارداري دارند در اولويت تزريق واکسن هستند و در حال حاضر نيز تمام خانمهاي باردار ميتوانند واکسن را دريافت کنند.
احمدي در مورد تزريق واکسيناسيون در زمان نزديک به زايمان گفت: توصيه ما اين است که يک هفته قبل از زايمان و ?? تا ?? روز بعد از زايمان واکسن تزريق نشود، زيرا اين نگراني وجود دارد که عوارضي مثل تب، سردرد، ضعف و بدن درد خفيفي که پس از تزريق واکسن وجود دارد با عوارض احتمالي پس از زايمان و جراحي تداخل پيدا کند و نتوان اين دو را از هم تفکيک کرد و در راستاي درمان اقدام کرد.
نوزادان هم به کرونا مبتلا مي شوند
آرش بردبار، فوق تخصص نوزادان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: سالهاست مشخص شده از طريق شير مادر و جفت، سيستم ايمني مادر به جنين و پس از تولد از طريق شير به نوزاد منتقل مي شود. اگر مادر در طول دوره زندگي مبتلا به بيماري باشد و يا واکسني دريافت کند و پادتني در بدنش به وجود بيايد، ميتواند از طريق جفت و شير مادر اين ايمني را به فرزندش منتقل کند.
او ادامه داد: دو سال است که ما با بيماري مخوفي به نام کرونا دست و پنجه نرم ميکنيم. با توجه به مرگ و ميري که اين بيماري براي مردم جهان ايجاد کرده است، به نظر ميرسد تنها راه پيشگيري از ابتلا به اين ويروس و کاهش آمار مرگ و مير، واکسيناسيون است. خوشبختانه روند واکسيناسيون در کشور ما با سرعت در حال انجام است.
بردبار افزود: پس از انجام واکسيناسيون، پادتن در بدن مادر ايجاد ميشود که ايمني زيادي براي مادر و جنين ايجاد ميکند. در حال حاضر واکسنهايي که در کشور وجود دارد، متناسب با شرايط مادران باردار است. توصيه ميشود مادران پس از ورود به ? ماهگي به مراکز بهداشتي مراجعه کنند و از واکسنهاي مجاز براي ايمني خود و فرزندشان بهره بگيرند. همچنين به مادران شيرده نيز توصيه ميشود که پس از تولد نوزادشان واکسن را دريافت کنند.
اين فوق تخصص نوزادان گفت: نوزادان نيز ممکن است به کرونا مبتلا شوند اما بيماري در آنها شديد نيست و با اقدامات معمول قابل کنترل است، ولي در بعضي موارد نيز گزارشهايي مبني بر مرگ نوزاد بر اثر ابتلا به کرونا وجود داشته است.
بردبار گفت: پس از شيوع بيماري در چين، دانشمندان اعلام کردند که کرونا از طريق جفت به نوزادان منتقل نخواهد شد و نوزادان فقط پس از تولد به بيماري مبتلا مي شوند اما کشور ما جزو اولين کشورهايي بود که با موارد ابتلاي جنين به کرونا از طريق جفت مواجه و متوجه ابتلا شد.
او ادامه داد: خوشبختانه بسياري از اين نوزادان با اقدامات حمايتي درمان شدند اگرچه پس از بروز پيک پنجم، ابتلاي مادر به کرونا افزايش پيدا کرد.
اين فوق تخصص نوزادان بيان کرد: از اواسط تير که پيک پنجم کرونا آغاز شد موارد ابتلاي مادران به کرونا بالا رفت اما در چند هفته اخير با توجه به واکسيناسيون مادران باردار تعداد ابتلاي مادران و نوزادان بسيار کمتر شده و آمار روند کاهشي پيدا کرده است.
ابتلاي ??? هزار مادر باردار به کرونا طي يک سال اخير
چنگيزي رئيس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: طي يک سال اخير حدود ??? هزار مادر باردار به صورت سرپايي و بستري به کرونا مبتلا شدند. با توجه به پيک پنجم، مرگ مادران باردار هم به طور خاص افزايش پيدا کرد.
او ادامه داد: از مرداد تا اين لحظه حدود ?? هزار تزريق واکسن به مادران باردار صورت گرفته که حدود ? هزار مورد از اين تزريقها پس از زايمان در ?? روز اول زايمان و بقيه مربوط به مادران باردار بوده است. نکته حائز اهميت اين است که مادران بين ?? تا ?? سال و مادران بارداري که بيماريهاي خاص مانند بيماريهاي قلبي، کبدي کمخوني، آسم و غيره دارند و همچنين مادراني که چند قلو باردار هستند، بايد واکسينه شوند.
چنگيزي گفت: اين اختيار به دانشگاه هاي علومپزشکي داده شده تا مادران باردار ?? تا ?? سال که اصرار بر واکسيناسيون دارند را واکسينه کنند. همچنين جايي که گروه سني و شغلي يک مادر باردار باعث شود که در منطقه محل زندگي اش پيشنهاداتي براي تزريق واکسيناسيون به آن گروه سني و شغلي خاص بشود، واکسن سينوفارم را دريافت خواهد کرد.
او ادامه داد: در مورد واکسنهايي مثل سينوفارم که بر پايه ويروس غيرفعال شده هستند، هيچ نگراني براي عوارض وجود ندارد به همين دليل سازمان جهاني بهداشت مجوز تزريق واکسن در ايام بارداري را صادر کرده است.
رئيس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: مادران بارداري که در بخشهاي دولتي مورد مراقبت قرار ميگيرند بر اساس اولويت و برنامه آن فضا براي واکسيناسيون فراخوان داده ميشوند اما مادراني که در بخشهاي خصوصي مراقبت ميشوند بايد يک بار به پايگاه بهداشتي نزديک منزل خود مراجعه کنند تا کل پرونده و شرايط و سلامت جنينشان بررسي شود و پس از آن واکسن را دريافت خواهند کرد.
واکسن کرونا براي مادر باردار و جنين عارضهاي ندارد
اشراقي، فلوشيپ طب مادر و جنين و حاملگيهاي پرخطر در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان در مورد واکسيناسيون مادران باردار اظهار کرد: با توجه به آغاز واکسيناسيون کرونا در چند ماه اخير مقالات و گايدلاينهاي موجود همچنين کارآزماييهاي باليني صورت گرفته، نشان دهنده اين است که واکسيناسيون مادران باردار هم به نفع مادر و هم به سود جنين است.
اشراقي در مورد زمان واکسيناسيون مادران باردار گفت: توصيه ما اين است که واکسيناسيون مادران باردار بعد از دوازده هفتگي آنها صورت بگيرد، همچنين در مورد نگرانيهايي که مادران باردار در مورد عوارض احتمالي واکسن بر خود و يا جنينشان دارند بايد اظهار کرد؛ طبق مطالعات صورت گرفته تاکنون هيچ عارضه خاص و خطرناکي بر اثر تزريق واکسن کرونا به مادر براي جنين گزارش نشده است.
او افزود: خوشبختانه با برنامه واکسيناسيون مادران باردار، هم ميزان ابتلاي مادر باردار به کرونا و هم شدت بيماري در صورت ابتلا، کاهش پيدا کرده است، همچنين عوارض و مرگ و مير مادران نيز به صورت چشمگيري کاهش پيدا کرده است.
بارداري و واکسيناسيون کرونا
واکسيناسيون، ايمني نسبي براي مادر و نوزاد به ارمغان مي آورد اما بايد توجه داشت که پس از واکسيناسيون هم همچنان بايد بر رعايت شيوه نامههاي بهداشتي، مداومت کرد. متخصصان توصيه ميکنند که مادران پس از زايمان از هرگونه حضور در جمعهاي خانوادگي پرهيز کنند. همچنين حتما قبل از شير دادن به نوزادشان، دستها را با شوينده هاي ملايم بشويند و در صورت بروز علائمي مانند عطسه و سرفه و آبريزش بيني، حين شيردهي حتما از ماسک استفاده کنند.
همچنين دوري از هرگونه اضطراب و استرس و رعايت اصول تغذيه اي نقش موثري در تقويت سيستم ايمني بدن و در نتيجه محافظت از مادر و نوزاد در برابر ابتلا به کرونا دارد.
مطالعات، تحقيقات و مقالات زيادي در سطح جهان در مورد انتقال مستقيم آنتي بادي از مادر به جنين منتشر شده است و در شرايطي که سلامت جنين براي مادري که نه ماه شرايط سختي را تحمل کرده تا حس شيرين مادري را تجربه کند، حائز اهميت است ، مادران بايد به دور از هرگونه نگراني و استرس، با مشورت پزشک متخصص، از واکسن هاي در دسترس استفاده کنند.
:
