آندومتریوز چیست؟
بافتی که به طور طبیعی دیواره داخل رحم را میپوشاند، آندومتر نام دارد.
اگر این نسج که به حالت عادی باید داخل رحم باشد در محیط خارج از رحم یافت شود به این وضعیت آندومتریوز گفته میشود. آندومتریوز ممکن است در سطح خارجی رحم، تخمدانها و لولههای رحمی و حتی روی مثانه و رودهها رشد کند. این نسج میتواند باعث ایجاد تحریک و ناراحتی در اعضایی شود که با آن در تماس هستند و سبب بروز درد وچسبندگی بر روی این ارگانها گردد.
علائم ابتلا به آندومتریوز چیست؟
بسیاری از زنان مبتلا به آندومتریوز از درد در ناحیه لگن یا شکم به ویژه در هنگام خونریزی قاعدگی و در حین تماس جنسی رنج میبرند. بعضی از زنان مبتلا به آندومتریوز هم هیچگونه علامت ظاهری ندارند. آندومتریوز ممکن است دستیابی به بارداری را با مشکل مواجه نماید. در حقیقت در 30 تا 50 درصد از زنان نابارور، آندومتریوز عامل این امر میشود. گاهی اوقات ممکن است آندومتریوز در درون تخمدانهای شما رشد کند و باعث تشکیل یک کیست تخمدانی به نام آندومتریوما شود. بر خلاف سایر ضایعات آندومتریوز که معمولا" قابل تشخیص با سونوگرافی نیست، این کیستها معمولا" با انجام سونوگرافی قابل رؤیت هستند. لاپاراسکوپی تنها راه تشخیص است که به وسیله آن میتوان به قطع گفت که بیمار مبتلا به آندومتریوز است.
آیا آندومتریوز باعث ناباروری می شود؟
آندومتریوز به چند طریق ممکن است باروری را تحت تأثیر قرار دهد:
*در هم ریختن آناتومی اعضا لگنی،
*ایجاد چسبندگی در لگن،
*آسیب رساندن به لولههای رحمی،
*ایجاد التهاب در ساختارهای لگنی،
*تحت تأثیر قرار دادن عملکرد سیستم ایمنی بدن،
*ایجاد تغییرات در محیط هورمونی تخمکها،
*ایجاد اختلال در جایگزینی جنین در رحم،
*با ایجاد اثرات منفی در کیفیت تخمکهای زن.
در حین جراحی، پزشک میزان آندومتریوز، محل و عمق نفوذ آن به اعضا لگنی را مورد ارزیابی قرار میدهد و یقین میکند که آندومتریوز در چه مرحلهای از بیماری است یعنی مشخص میکند که آندومتریوز بسیارخفیف مرحله 1، خفیف مرحله 2، متوسط مرحله3 یا شدید مرحله4 است. این مرحلهبندی با میزان موفقیت در بروز حاملگی ارتباط دارد. زنان مبتلا به مرحله 4 (آندومتریوز شدید) که باعث چسبندگیهای لگنی قابل توجه، انسدادلولههای رحمی و آسیب به تخمدانها شده است، بیشترین مشکل را در دستیابی به حاملگی دارند و اغلب نیاز به روشهای درمانی پیشرفته نازایی دارند.
آندومتریوز چگونه درمان می شود؟
آندومتریوز برای رشد و گسترش نیاز به هورمون زنانه به نام استروژن دارد، قرصهای ضد بارداری و سایر داروهایی که سطح استروژن راپایین میآورند یا تولید
آن را سرکوب میکنند میتوانند در کنترل درد ناشی از آندومتریوز موثر باشند.