زگیل تناسلی و ویروس HPV؛ آنچه باید درباره پیشگیری، علائم و واکسن بدانید
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از شایعترین عفونتهای منتقله از راه جنسی در دنیاست که میتواند منجر به زگیل تناسلی و حتی برخی از انواع سرطان شود. آگاهی، پیشگیری و غربالگری منظم، کلیدهای مقابله با این ویروس خاموش هستند.

زگیل تناسلی و ویروس HPV
زگیل تناسلی ناشی از ویروسی به نام پاپیلوما انسانی (HPV) است که از طریق تماس جنسی (واژینال، دهانی یا مقعدی) و تماس مستقیم پوستی منتقل میشود. این ویروس میتواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند.بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از HPV شناسایی شده است که حدود ۱۲ نوع آن پرخطر محسوب میشوند. انواع ۱۶ و ۱۸ این ویروس مسئول حدود ۷۰٪ از موارد سرطان دهانه رحم هستند.
علائم و تشخیص
در بسیاری از موارد، زگیل تناسلی بدون علامت است و ممکن است فرد بدون آگاهی ناقل ویروس باشد. زگیلها ممکن است به صورت برجستگیهای کوچک و گوشتی در ناحیه تناسلی ظاهر شوند.
غربالگری و پیشگیری
انجام تست پاپ اسمیر برای زنان از سن ۲۱ تا ۶۵ سالگی بهطور منظم توصیه میشود.تست HPV برای زنان بالای ۳۰ سال جهت شناسایی انواع پرخطر ویروس پیشنهاد میشود.
عوامل افزایشدهنده خطر ابتلا
روابط جنسی محافظتنشده یا با شرکای متعددسیستم ایمنی ضعیف (مانند مبتلایان به HIV)مصرف دخانیاتسوء مصرف مواد مخدر یا الکلعدم رعایت بهداشت فردی
واکسیناسیون
واکسنهای HPV مؤثرترین روش پیشگیری از ابتلا به انواع پرخطر این ویروس هستند. در ایران، دو نوع واکسن در دسترس است:گارداسیلپاپیلوگارد (با هزینه کمتر، محافظت از دو نوع 16 و 18)بهترین زمان برای دریافت واکسن در سنین ۹ تا ۱۴ سالگی و قبل از شروع فعالیت جنسی است، اما افراد تا سن ۲۶ سالگی نیز میتوانند از آن بهرهمند شوند.
نقش سبک زندگی سالم
برای تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به HPV، رعایت نکات زیر توصیه میشود:از وسایل بهداشتی شخصی مانند حوله و تیغ اصلاح بهصورت مشترک استفاده نکنید.در صورت وجود ضایعه یا زگیل در ناحیه تناسلی، از لیزر یا اپیلاسیون خودداری کنید.از دوش واژینال پرهیز کنید.از پوشیدن لباسهای تنگ مانند شلوار جین و مایو بهصورت مکرر خودداری کنید.از نشستن در حمام و استخرهای عمومی غیربهداشتی پرهیز کنید.
کامنت