نوبت دهی اینترنتی درمانگاه

اهدای شیر هدیه ای برای زندگی نوزادان نارس و بیمار

بانک شیر مادر را بشناسیم

سازمان جهانی بهداشت و یونیسف برای نوزادانی که به هر دلیل از شیر مادر خود محروم هستند شیردایه ویا شیر مادران دیگر را که آماده و پاستوریزه شده باشد توصیه می کنند.به همین دلیل اولین مرکز بانک شیر مادران در تهران درآبان ماه سال 98 به کوشش معاونت درمان دانشگاه ایران در مرکز آموزشی درمانی حمایت مادران شهید اکبر آبادی افتتاح شده است.این بانک شیر یک موسسه بدون سود رسانی مالی و خیرخواهانه و عام المنفعه است و در جهت ارتقاء سلامت نوزادان نارس و شیرخواران محروم از شیر مادر ، گام برمیدارد .هدف اصلی از این بانک شیر تهیه شیر پاستوریزه مادر جهت نوزادان نارس و بیمار محروم از شیر مادر می باشد.

لازم به ذکر است کلیه مادرانی که داوطلب اهدای شیر می باشند می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02155981090 تماس حاصل فرمایند و شرایط و اطلاعات بیشتر را از خانم سهلانی مسئول بانک شیر دریافت نمایند.

 مادر گرامی  به گروه اهدا کنندگان شیر مادر بیمارستان حمایت مادران شهید اکبر آبادی خوش آمدی

شیرمادر بهترین ماده برای تغذیه شیرخواران است و  منافع بسیار زیادی برای سلامتی مادر و کودک، در کوتاه مدت و بلند مدت  دارد.  از نظر علمی، بهترین شیر برای هر نوزاد شیر مادر خودش می باشد.  شیر مادرانی که نوزادان نارس دارند غنی تر و پرانرژی تر از شیر مادران دارای نوزاد رسیده است.روز های اول برای تغذیه نوزاد بسیار کلیدی بوده و اغلب موارد مادران نوزادان نارس و یا  بیمار، به لحاظ شرایط بحرانی  و مشکلات متعددی که خود مادران  دارند ممکن است تا روزها امکان تغذیه نوزادان خود را با شیر خود  نداشته و  نیاز به زمان بیشتری  برای برقراری شیر داشته باشند.  متاسفانه مصرف شیر خشک، نوزادان را  با بروز عوارض متعددی از جمله : التهاب شدید روده در نوزادان نارس که اغلب منجر به سوراخ شدن روده می شود ،عفونت   و افزایش مرگ و میر ، مواجه می کنداز امروزه در بسیاری از بیمارستان های پیشرفته جهان در بخش های نوزادان برای آن دسته از نوزادان نارس که هنوز شیر مادر خودشان تولید و جاری نشده و یا کافی نیست، از شیر اهدائی پاستوریزه شده مادر  استفاده می کنند که این  پاستوریزاسیون ( سترون سازی )شیر مادر در بانک شیر انجام می شود. 

تعریف بانک شیر مادر

بانک شیر مادر محلی است که شیرهای اهدایی مادران را به روش صحیح جمع آوری و آماده سازی می نماید تا شیر این مادران جهت ارائه به شیر خوارانی که نارس یا بیمار اند  و از شیر مادر خودشان محروم هستند، آماده گردد.

 سازمان جهانی بهداشت و یونیسف برای نوزادانی که به هر دلیل از شیر مادر خود محروم هستند شیردایه ویا شیر مادران دیگر را که آماده و پاستوریزه شده باشد توصیه می کنند

تاریخچه بانک های  شیر مادر در جهان 

 در کلیه کشور های پیشرفته جهان بانک های شیر  اهدایی مادران از دیر باز وجود داشته است. اولین بانک شیر مادر درجهان در شهر وین در اطریش در سال1909 میلادی ایجاد شد. پس از گسترش مصرف شیر مادر بود که نوزادان نارس بیشتری زنده ماندند. امروزه در تمامی کشور های اروپایی بانک های شیر مادر فعالند و تعداد 210   بانک شیر  فعال در اروپا وجود دارد .در کشور آمریکا  تقریبا تمامی ایالات دارای بانک شیر مادران هستند واز سال 1985 میلادی تشکلی به نام

 Human Milk Banking Association of North America (HMBANA)   

ایجاد شده است تا استاندارد های بانک های شیر را تعریف نموده و در زمینه پیشگیری از انتقال بیماری های عفونی از طریق شیرمادر، راهنمای مربوطه را صادر نماید. HMBANA در حال حاضرحداقل 10 بانک شیر را در امریکا و 6 بانک شیر را در کانادا زیر نظر دارد.

بانک شیر مادران ، بیمارستان حمایت مادران شهید اکبر آبادی اولین بانک شیر مادر راه اندازی شده در شهر تهران می باشد .

کدام مادر می تواند اهداکننده شیر باشد؟

 مادرانی می توانند اهدا کننده شیر باشند که یا فرزندانشان در بخش نوزادان و یا NICU  بستری هستند  و شیر اضافی دارند، یا در منزل شیر خوار زیر یکسال داشته و شیر اضافه بر نیاز فرزند خود دارند.

این مادران باید:

  • مسلمان و خوش اخلاق باشند.
  • از سلامت کامل جسمی و روانی برخوردار باشند.
  • در طی 12 ماه گذشته زایمان نموده باشند.
  • به انجام آزمایشات خونی موردنیاز، رضایت داشته باشند.
  • سابقه ابتلا به ویروس نقص ایمنی (HIV) ، هپاتیت B و هپاتیت C نداشته باشند.
  • تست سرولوژی مثبت از نظر بیماری ایدز، هپاتیت B ، هپاتیت C نداشته باشند و یا همسر آنان در معرض خطر بیماری ایدز نباشد.
  • سابقه خالکوبی  یا پیوند اعضا نداشته باشند.
  • معتاد یا سیگاری نباشند
  • به طور مرتب و عادی از دارو استفاده نکنند.      

        ******  توجه : استفاده از دارو هایی مانند: انسولین ، هورمونهای جایگزین تیروئید، ویتامین ها ، آهن ، کلسیم، اسپرهای بینی، داروهای استنشاقی آسم، پماد های موضعی، قطره های چشم، داروهای پیشگیری از بارداری  پروژسترونی که در شیر ترشح نمی شوند مانعی برای اهدا شیر نیستند.

برای اهدا شیر چه کاری باید انجام دهیم  ؟

ضمن تبریک به شما مادر گرامی که تصمیم گرفته اید شیر خود را اهدا کنید:

  • قبل از هر چیز باید اطمینان حاصل کنید که شیر کافی  برای فرزند خود دارید زیرا او از الویت برخوردار است و شیر شما هدیه ای از طرف خداوند برای او است .
  • پس از تصمیم به اهدای شیر خود با همسرتان صحبت کنید و رضایت  ایشان  را جلب نمائید.
  • شما برای این که اهدا کننده شیر به بانک شیر مادران بیمارستان حمایت مادران شهید اکبر آبادی شوید لازم است تنها یک بار به این بیمارستان مراجعه کنید .قبل از رفتن به بیمارستان با شماره تلفن اختصاصی بانک شیرمادران  02155981090 تماس بگیرید تا  هماهنگی لازم بعمل آید . آدرس بانک  شیر مادران:  تهران ، چهار راه مولوی ، ایستگاه باغ فردوس ، مرکز آموزشی درمانی حمایت مادران شهید اکبر آبادی ، طبقه دوم ، بخش نوزادان می باشد .در بیمارستان ضمن خوش آمدگویی، ابتدا متولی پذیرش بانک از شما شرح حال خواهد گرفت و شما برگه رضایت برای اهدا شیر را امضا خواهید کرد . پس از آن نمونه خون شما را  برای انجام آزمایش جهت  اطمینان از عدم ابتلا به  ویروس نقص ایمنی (HIV) ، هپاتیت B و هپاتیت C خواهند گرفت . این آزمایشات کاملاً رایگان بوده و به این ترتیب شما می توانید از سلامت شیرخود نیز با خبر شوید.
  • هرگونه مصرف دارو را به متصدی بانک اعلام کنید (تعداد انگشت شماری از داروها هستند که در صورتی که مادر  مصرف کند نباید شیرش را اهدا کند مانند لیتیوم )
  • پس از  اتمام فرایند ثبت نام به شما ظروف مورد نیازبرای جمع اوری و ذخیره سازی  داده می شود تا شیر خود را در منزل،  در آن ظروف بدوشید .
  • شیر شما به صورت خنک به محل بانک منتقل و در آنجا پاستوریزه می شود تا برای استفاده نوزادان نارس یا بیمار آماده گردد.
  • برای آگاهی از نحوه صحیح دوشیدن شیر، بروشوری را که به شما می دهند مطالعه کنید (دقت کنید هر بار قبل از دوشیدن شیر، دست هایتان را با آب و صابون بشوئید. بهتر است شیرتان را با شیردوش دستی و اگر راحت هستید با دست خودتان و در ظروفی که به شما داده اند بدوشید.  اگر شیرتان را در یک روز در دفعات متعدد می دوشید، هربار شیر تازه را در طبقه وسط یخچال و دور از مواد غذایی دیگر نگه داری کنید و  پس از خنک شدن (حداقل یک ساعت بعد) آن را به شیرهای دوشیده شده قبلی اضافه نمایید.
  • شیرهای دوشیده شده خود را در فریزر نگه داری کنید و بعد از هماهنگی با بانک شیر مادران  شیر های اهدایی آماده ی ارسال شما عزیزان ، به صورت یخ زده و فریز شده ، توسط پیک بیمارستان تحویل گرفته شده و به بانک شیر مادران منتقل می شود.
  • شیر دوشیده شده مادر ، حداکثرتا 48 ساعت در یخچال قابل نگه داری است و تا سه ماه در فریزر منفی 18 درجه قابل نگه داریست.
  • دقت کنید که آب یا شیر دیگری به شیر مادر ذخیره شده اضافه نگردد .

زمان مناسب برای دوشیدن شیر :

معمولاً مادران زمانی که پستانشان پر از شیر است را برای  دوشیدن شیر خود انتخاب می نمایند. بیشتر مادران در هنگام صبح احساس می کنند که شیر بیشتری دارند بنابراین بهتر است آن زمان را برای دوشیدن شیر انتخاب  کنند. بعضی از مادران هنگام شیر دادن به شیرخوار خود همزمان از پستان دیگر، شیرشان را می دوشند و یا بعد از هر وعده تغذیه شیرخوار ، شیر اضافی  را می دوشند .

توجه: به مادرانی که شیر خود را اهدا می کنند، دستمزدی پرداخت نمی شود و شیر اهدایی آنان نیز رایگان در اختیار نوزادان نارس و یا بیمار قرار می گیرد.

 مادر گرامی ، آیا می خواهید شیر اضافه برنیاز کودک خود را برای تغذیه نوزادان نارس و نیازمند اهدا کنید؟

                            آسان است ، فقط کافی است :

به پایگاه های سلامت، پایگاه های پزشک خانواده و مراکز جامع سلامت یا به بانک شیر مراجعه کنید.

 

بانک شیر مادر و رابطه آن با پیوند خویشاوندی رضاعی رضاع چیست

رضاع در لغت به معنای شیردادن از پستان است. برطبق فقه شیعه و نظر تمامی علما شیر دادنی موجب محرمیت است که دارای شروط زیر باشد :

1-بچه شیر زن زنده را بخورد

2- بچه شیر را از پستان بمکد ( پس اگر شیر را در گلوی او بریزند یا با شیشه یا وسیله دیگربه او بخورانند موجب رضاع و محرمیت نمی شود.

3- بچه به واسطه بیماری شیر را قی نکند .

4-پانزده مرتبه یا یک شبانه روز  شیر سیر بخورد بگونه ای که بگویند از آن شیر  گوشت در بدنش روئیده است .

5-دو سال سن بچه تمام نشده باشد.

6- بچه باید در بین یک شبانه روز غذای دیگر یا شیر زن دیگری را نخورد

از آنجائیکه در بانک شیر شیر های اهدا شده از یک نفر نیست و تغذیه مستقیما از پستان صورت نمی گیرد لذا به هیچ وجه مسائل مربوط به محرمیت و برادر و خواهر رضاعی ممطرح نیست و شما می توانید به راحتی شیر خود را اهدا و دریافت کننده ها نیز می توانند به نوزادان خود شیر پاستوریزه شده اهدائی را بخورانند .

طبق استفتاء انجام شده از دفتر مراجع عظام مصرف شیری که بانک شیر مادران ارائه میکند بلامانع است.  

                                                          

                                                                                                       

Template settings