نوبت دهی اینترنتی درمانگاه

 


تعریف:

به مواردی گفته می­شود که قند خون نوزاد نسبت به قند خون نوزادان طبیعی با سن مشابه به طور چشمگیری پایینتر باشد.هایپوگلیسمی هنگامی به وجود می آید که نوزاد دارای علایم عصبی ) بیحالی، اغما، وقفه تنفسی، تشنج(  و یا علایمی مثل) رنگ­پریدگی، طپش قلب، تعریق( که به تجویز قند پاسخ می­دهند باشد. گاهی نیز نوزادان بدون علامتند.

میزان بروز:

تغذیه زودرس میزان بروز هایپوگلیسمی را کاهش میدهد در حالی که نارس بودن نوزاد، کاهش دما، کاهش اکسیژن، دیابت مادر، تجویز سرم قندی به مادر در حین زایمان و تأخیر رشد داخل رحمی میزان بروز هایپوگلیسمی را افزایش میدهند.

نوزادان در معرض خطر:

 *نوزادان مادران دیابتی یا نوزادان مادرانی که دچاردیابت حاملگی شده­ اند.

*نوزادان مبتلا به تأخیر در رشد داخل رحمی

*نوزادان نارس و یا به شدت بیمار که به علت افزایش نامتناسب نیازهای سوخت و ساز بدن نسبت به تغذیه دریافتی و ذخایر داخلی، دچار هایپوگلیسمی شوند.

*موارد نادری مثل نوزادانی که مبتلا به مشکلات ژنتیکی یا بیماری های مادرزادی و ... هستند.

علایم بالینی:

شروع علایم از چند ساعت تا یک هفته پس از تولد متغیراست.  علایم، تقریبا" به ترتیب شیوع عبارتند:

از پرش یا لرزش عضلانی، حالت بی­تفاوتی، حملات سیانوز، تشنج، حملات متناوب وقفه تنفسی یا تنفس تند، گریه ضعیف یا گریه با صدای زیر، شلی یا

بی­حالی،اختلال در شیرخوردن و داشتن حرکات چرخشی در چشم­ها، همچنین حملات تعریق، رنگ پریدگی، کاهش دمای بدن، ایست قلب و نارسایی قلبی.

درمان:

 جهت بالا بردن قند خون از تزریق یکباره گلوکز10%استفاده می­شود در ادامه هم بیمار سرم قندی میگیرد.پس از شروع درمان، سطح گلوکز خون را باید در ابتدا1-2 ساعت یکبار کنترل نمود . تا اینکه نتیجه چندین آزمون متوالی بالاتر از 50 mg/dl گزارش گردد.

پس از ان هر 4 الی 6 ساعت یکبار قند خون کنترل شود و مقادیر درمانی به تدریج کاهش می­یابد. نهایتا" وقتی که قند خون در حد طبیعی تثبیت شد و نوزاد به مدت 24 الی 44 ساعت فاقد علایم بالینی بود، درمان قطع شود . باید قند خون نوزادان در معرض خطر هایپوگلیسمی را یک ساعت پس از تولد اندازهگیری کرد و سپس هر یک الی دو ساعت تا هشت ساعت باید قند خون چک شود و پس از آن تا مدت 24  الی 44 ساعت، هر 4الی 6 ساعت یکبار قند خون را کنترل کنند.

منابع:

-کتاب پرستاری و بهداشت مادر و نوزاد،دکتر ذوالفقاری،م. دکتر اسدی نوقابی،ا. تهران:بشری، 1397

-کتاب پرستاری کودکان، کودک بیمار 2.دکتر میرلاشاری،ژ.رسولی،م. قره باغ،ز. تهران: اندیشه رفیع، 1397

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Template settings