هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
همه ساله اول آگوست بنام روز جهانی شیر مادر نامگذاری شده و در کشورهای مختلف جهان گرامی داشته میشود. هدف از نامگذاری این روز تشویق مادران به تغذیه فرزندان خود از این موهبت الهی است.
اهمیت تغذیه با شیر مادر به لحاظ داشتن مواد پروتئینی و ویتامینی بسیار، بیش از سایر غذاها برای نوزادان توصیه شده است.
پزشکان نیز میگویند کودکانی که در دوران نوزادی از شیر مادر تغذیه میکنند، از میزان هوش و توان جسمی بالاتری نسبت به سایر نوزادانی که از دیگر منابع غذایی تغذیه میکنند، بر خوردارند.
سال هااست که نقش اساسی تغذیه با شیر مادر در رشد وسلامت کودکان وهمچنین سلامت مادران شناخته شده است. وبه تنهائی درشش ماه اول تولد برای شیرخوار کافی است ودر شش ماه دوم تولدانرژی لازم پنجاه درصد از شیر مادر وپنجاه درصد از تغذیه تکمیلی تامین میشود.
همچنین شیرمادر برای شیرخواران و کودکان نوپا مغذیترین غذا و از لحاظ مواد ایمونولوژیک بسیار قوی است، غذایی است که میتواند موجب تکامل مغز شود و هیچ ماده غذایی دیگری این ویژگی را ندارد.
تغذیه با شیر مادر تکامل شناختی و ضریب هوشی (IQ) کودکان را تقویت میکند و در نتیجه به طور قابل توجهی امکان تحصیلات، مشارکت در نیروی کار و کسب درآمد را در طول عمر ارتقا میدهد.
بی توجهی و از دست دادن این مرحله بحرانی از رشد مغز در طول دوران کودکی میتواند منجر به زیانهای قابل توجه شناختی و اقتصادی شود.
لذا آموزش به مادران هنر است که به مادران گفته شود همه مادران قادر به شیر دادن هستند و باید این باور به مادران تفهیم گردد. از طرف دیگر حمایت جامعه از زنان وحمایت خانواده از مادران اهمیت ویژه دارد.
در همین خصوص بیمارستان حمایت مادران شهید اکبر آبادی دانشگاه علوم پزشکی ایران در راستای افزایش رضایتمندی و تأکید بر تغذیه نوزادان با شیر مادر، علاوه بر آموزش در زمان حضور مادران در بیمارستان پیش از ترخیص، اقدام به ارائه مشاوره شیردهی به صورت رایگان بعد از ترخیص آنان کرده است مادران عزیزی که به مشاور شیردهی نیاز دارند میتواند روزانه به درمانگاه آفرینش این مرکز و یا در صورت بستری نوزاد در nicu به مسئول بانک شیر مادران مراجعه کنند.
واحد آموزش شیر بیمارستان حمایت مادران شهید اکبر آبادی به صورت روزانه اقدام به مشاورهٔ رایگان شیردهی در درمانگاه، بخشهای nicu و بعد از زایمان کرده است.
روزانه مادران عزیز از جهت روند شیردهی و موانع بررسی میشوند و در صورت وجود مشکلات پستانی ، زایمانهای زودرس همراه با نوزادان نارس، پوزیشنهای ناصحیح شیردهی و عدم اطلاع مادران از نحوهٔ شیردهی پشتیبانی و حمایت میشوند و آموزش میبینند.
یکی دیگر از اقدامات این واحد آموزشی، تلاش جهت افزایش تماسهای پوست با پوست بعد از زایمان و همچنین مراقبتهای آغوشی (kmc) میباشد، که پرسنل آموزش دیده نوزاد را بعد از زایمان جهت برقراری بهتر رابطه عاطفی مادر و نوزاد، بهتر شدن ضربان قلب، تنفس و احساس آرامش نوزاد و همچنین بهبودی زودتر روی سینهٔ مادر میگذارند که این امر بجز فواید بالا به جاری شدن بهتر و زودتر شیرمادر هم منجر میشود.
همچنین نکته مهم و قابل اشاره در این خصوص وجود بانک شیر مادران در این مرکز آموزشی درمانی میباشد که مادرانی که شیر مازاد دارند میتوانند شیر خود را به این بانک اهدا کنند .
بانک شیر مادران بیمارستان شهید اکبر آبادی به همت وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی ایران در آبان ۱۳۹۸ شروع به فعالیت کرد و تا کنون (مرداد ۱۴۰۳) توانسته است ۳۶۰۰ لیتر شیر پاستوریزه را در اختیار ۳۴۰۰نوزاد قرار دهد علاوه بر فعالیت و کمک به نوزادان نارس در این مرکز، شیر اهدایی مادران پس از جمع آوری، پاستوریزه سازی و ذخیره شدن در اختیار نوزادان نارس، بیمار و بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه این مرکز و بیمارستا نهای دیگر که به شیر مادر خودشان دسترسی ندارند قرار داده میشود.
کامنت